Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar (Vespa Velutina) is een exotische wesp die in 2017 haar intrede deed in Vlaanderen. Deze wespensoort kwam via geïmporteerde goederen binnen in Frankrijk en rukte de voorbije jaren op naar het Noorden en Zuiden. Ze komt tegenwoordig als exoot voor in Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en België. In 2020 werden al een honderdtal nesten vernietigd.
De Aziatische hoornaar versus de Europese hoornaar
In België komen twee soorten hoornaars voor: de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar. Belangrijk is om het verschil te zien tussen deze twee soorten. Want waar de ene een bondgenoot is van de mens, is de andere bedreigend voor onze bijenpopulatie.
De Aziatische hoornaar heeft het gemunt op bijen en andere insecten en wordt daarom beschouwd als een invasieve exoot. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen en volledige nesten leeg te roven. Dat terwijl de Europese hoornaar (in tegenstelling tot wespen) doorgaans uit de buurt van mensen blijft en het voornamelijk gemunt heeft op andere wespen en vliegen. Wie een zomerse barbecue organiseert, mag dus blij zijn om de Europese variant in de buurt te hebben en kan ze maar beter gewoon laten rondvliegen.
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar en heeft ook een ander kleurenpatroon. Zo is de Europese hoornaar goed te herkennen aan het overwegend gele achterlijf en de roodbruine kop en poten. De Aziatische hoornaar heeft slechts één gele band op het achterlijf. Ook de poten zijn anders. De poten van de Aziatische hoornaar zijn zwart met opvallende gele tippen. Die van de Europese hoornaar zijn volledig roodbruin. De pootjes van kleinere wespensoort zijn dan weer bijna volledig geel.
Wat als je een Aziatische hoornaar ziet?
Probeer een foto te nemen en doe een melding via www.vespawatch.be. Op deze manier worden nesten opgespoord en kunnen ze verdelgd worden.
Ook wanneer je zelf een nest spot, doe je best een melding bij Vespa-Watch. Ga het nest zeker niet op eigen houtje te lijf. Verwittig in de plaats daarvan de brandweer.
Heb jij een nest laten neutraliseren? Vraag je subsidie aan.
Heb jij een nest van de Aziatische hoornaar laten neutraliseren op het grondgebied van Tremelo? Dan kan je een subsidie aanvragen voor een maximumbedrag van 80,34 euro per nest. De subsidie is enkel van toepassing voor nesten van Aziatische hoornaars, uitgevoerd door de brandweer of een erkende verdelger. Een overzicht van erkende verdelgers vind je op www.vespawatch.be/eradicators.
Meer info
www.vlaamsbijeninstituut.be/expertisecentra/aziatische-hoornaar
Infoavond Aziatische Hoornaar
Wil jij meer weten over de Aziatische hoornaar? Op dinsdag 6 mei van 19.30 tot 21.30 uur toont Jos Van Pee ons tijdens een infoavond hoe we deze invasieve exoot kunnen herkennen en gepast kunnen reageren.
Inschrijven is gratis, maar noodzakelijk.
Dit doe je via het inschrijvingsformulier.
Meer info: milieudienst@tremelo.be of 016 52 54 58
Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met ISABO vzw en de bijenwerkgroep.