Eénmalige naamsverandering
Sinds 1 juli 2024 kan je als meerderjarige of ontvoogde minderjarige je familienaam 1 keer veranderen bij de gemeente waar je officieel woont.
Je kan alleen kiezen uit:
- Familienaam van de ouder van wie je de familienaam nog niet draagt
- Combinatie van de familienamen van beide ouders
Voor adoptie gelden speciale regels.
Wil je een andere verandering van je familienaam?
Dat kan alleen als daar een ernstige reden voor is. Je doet je aanvraag dan bij FOD Justitie. Voor meer informatie zie ook onze pagina Naamsverandering
Voor wie
- Elke meerderjarige of ontvoogde minderjarige Belg.
- Een erkende vluchteling of staatloze
Opgelet!
- Niet-ontvoogde minderjarigen kunnen geen verklaring van naamsverandering afleggen.
Hoe aanvragen
Je komt langs op afspraak op de dienst burgerzaken.
De verklaring tot naamsverandering kan slechts één keer worden afgelegd. Er is geen mogelijkheid om op die verklaring terug te komen. De ambtenaar van de burgerlijke stand gaat na of er niet eerder een akte van naamsverandering werd opgesteld op basis van art. 370/8/1 oud BW.
Regelgeving
JustFamNat publiceerde een informatienota over de eenmalige vereenvoudigde procedure tot naamsverandering (wet van 7/1/2024, BS 19/1/2024). De wet voegt een nieuw artikel 370/8/1 in in het oud Burgerlijk Wetboek. Het artikel bepaalt dat elke meerderjarige of ontvoogde minderjarige Belg één keer in zijn leven een verklaring van naamsverandering kan afleggen om de naam te dragen van de ouder van wie hij de naam niet draagt of een combinatie van de naam van zijn beide ouders. De nieuwe procedure is sinds 1 juli 2024 in werking getreden.
Wat meebrengen
Jouw identiteitskaart.
Heb je kinderen die ouder zijn dan 12 jaar en jouw familienaam dragen?
Dan moeten die meekomen als ze ook van familienaam willen veranderen. De andere ouder of wettelijke vertegenwoordiger moet ook aanwezig zijn.